Verhalenbundel ‘Vieftig vertelsels in ’t Die:ms’

Onder aanwezigheid van zo’n dertig belangstellenden was op 27 november de presentatie van weer een nieuwe uitgave in de reeks uitgebrachte OVD-verhalenbundels in het Die:mse dialect. Maria Wigman overhandigde het eerste exemplaar aan dialectdeskundige Lex Schaars, die speciaal voor deze gelegenheid naar Didam was afgereisd.

V.l.n.r. auteur Henk Gieling, Lex Schaars en Maria Wigman. Foto José Rasing

In het verleden zijn door wijlen Eef Willemsen al vier verschillende verhalenbundels uitgebracht, allemaal in het Die:ms plat, in de serie ‘t is waor gebeurd, mien bruur kan getuuge’ en de publicatie ‘Zo zegge wi-j dah in Die:m’. De nieuwe uitgave met als titel ‘Vieftig vertelsel in ’t Die:ms’ bevat nieuwe verhalen geschreven door onze eigen leden van de werkgroep ‘Dialect en Folklore’. De illustraties zijn verzorgd door de heer Frans Giesen uit Loil.

Werkgroep

De werkgroep is na een oproep binnen de OVD in oktober 2018 opgericht en bestaat momenteel uit zes personen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten wordt er gewerkt aan het vertalen van Nederlandse zinnen en woorden naar het Die:ms dialect voor het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt volgens de WALD-spelling, het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. Zo is ook het idee ontstaan om weer een volgende uitgave van een dialectboek uit te brengen. Het vastleggen en publiceren van woorden en verhalen in het dialect is een belangrijk onderdeel van de doelstellingen van onze vereniging. Met deze eerste lustrumpublicatie is er weer een mooie toevoeging gedaan aan de aanwezige verhalenreeksen en we hopen hier veel geïnteresseerden mee te bereiken.

Namens het bestuur van de OVD complimenteerde Vincent van Vuuren de leden van de werkgroep met dit prachtige naslagwerk. Hij sprak de hoop uit dat velen het aanschaffen en het een bijdrage levert om het Die:mse dialect in stand te houden. Een suggestie is het toe te voegen als verplicht studiemateriaal aan de scholen in De Liemers.

Het is bovendien een mooi cadeau om te geven tijdens het aanstaande sinterklaas- of kerstfeest. De verkoopprijs per bundel bedraagt slechts 7,50 euro. De bundel kan worden afgehaald bij de OVD in het Albertusgebouw tegen contante betaling. Ons clubgebouw is elke maandagavond tussen 19.00 en 21.30 uur geopend (m.u.v. 25 december). Ook is het boek te koop bij boekhandel Kuppens aan de Oranjestraat 2 in Didam en kan het worden besteld via deze website.