Schutterij St. Antonius

De oprichting

De volledige naam van de schutterij is Rooms-katholieke Schutterij en Malletband Sint Antonius. De schutterij werd opgericht in het jaar 1921 door de toenmalige hoofdonderwijzer ‘meester’ De Ponti, de gebroeders Beursken, Hent van Wessel en pastoor Bijlard. Met name deze laatste vond dat ook het kerkdorp Nieuw-Dijk recht had op een eigen schutterij. Bij de oprichting telde de schutterij meteen al 120 leden en dat aantal is in de jaren gestaag gegroeid. Op dit moment is Schutterij Sint Antonius een van de grootste schutterijen van de gemeente Didam en telt ruim 450 leden. De meeste van deze schutters komen uit het kerkdorp Nieuw-Dijk, een enkeling uit Oud-Dijk of van elders.

De officiële kleuren zijn rood en wit.

Het eerste bestuur

Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Bart van Kempen, secretaris Willem Wiendels en penningmeester Gerrit Sloot. Daarnaast waren ook nog Richard Verbücheln, Jan van Vuuren, Hent van Wessel en Tinus Beursken lid van het bestuur als respectievelijk tweede voorzitter, tweede secretaris, tweede penningmeester en als commissaris. De schutterij kent geen beschermheer en heeft er ook nooit een gehad.

De eerste koningen

De eerste schutterskoning was W. Peters en zijn vrouw was uiteraard de koningin. Het eerste ruiterpaar werd gevormd door Gradus Beekman en Riek Beekman-Rutjes.

In de pastorietuin in 1960 
Commandant Herman van Wessel

De eerste commandant

In de eerste jaren van haar bestaan had de schutterij nog geen commandant. Alle taken die door een commandant moesten worden uitgevoerd, werden waargenomen door de bielemannen en het bestuur. De eerste commandant werd pas aangesteld in 1936 in de persoon van Hent Krüss.

Verenigingsgebouw

Kort na de oprichting werd besloten dat de schutterij over een eigen gebouw moest beschikken en in 1922 werd aan de Smallestraat een eigen schuttersgebouw gebouwd. In 1925 werd het gebouw verwoest door een wervelstorm en daarna herbouwd met geld van het Belgische Rode Kruis. In 1978 werd het gebouw nogmaals verwoest, deze keer door brand. Het gebouw werd niet meer herbouwd.

Prominente leden

Schutterij Sint Antonius heeft enkele prominente leden voortgebracht. Herman van Wessel was jarenlang een gezien commandant en werd als eerste commandant in Didam bevorderd tot majoor. Verder werd schutterskoning Harry Ketels in 2000 in het Duitse Garrel Europees schutterskoning.

Schuttersdag

Een bijzonderheid van de Schutterij Sint Antonius is ook de schuttersdag die elk jaar in januari wordt gehouden. Deze dag is een feestdag, die begonnen wordt met een tocht door het dorp, vervolgens een kerkdienst en daarna een feest in een zaal in Nieuw-Dijk. Tijdens dat feest wordt een terugblik gegeven op het voorgaande jaar en worden jubilarissen gehuldigd. De jaarlijkse schuttersdag is vijfentwintig jaar geleden ingesteld. Nadat het schuttersgebouw voor de tweede keer was verwoest in 1978, werd besloten het gebouw niet meer te herbouwen, maar daarvoor in de plaats jaarlijks een schuttersdag voor de leden te organiseren. Tot nu toe met groot succes.

Sint Antonius is de enige schutterij die nog met zogenaamde ‘kattekoppen’ schiet, kleine kanonnen die afgeschoten worden door kanonniers bij speciale gelegenheden.

Schutterslied van St. Antonius

’t Is feest in Nieuw-Dijk, o jongens wat een pret.
Nu de bloemetjes buiten gezet.
We zongen, we juichen, we maken saam plezier,
Verheugd zijn we allen hier.
Schutters van Nieuw-Dijk geef acht.
Begin met nieuwe kracht,
Viert allen mee dit schone feest,
Met opgewekte geest.
Zorg dat geen wanklank ooit
Dit schuttersfeest verstoort.
Je kunt er dan beslist op aan:
Nieuw-Dijk heeft steeds bestaan!
La, la, la, la, la, la, la, …

Voor café Brandts aan de Smallestraat beginjaren dertig
Voor café Brandts aan de Smallestraat beginjaren dertig

Bronnen:

  • Wessel van, H., Didam 1815-2005, Een Liemerse plattelandsgemeente, hoofdstuk Schutterswezen, blz. 363 – 365 (Didam 2008)