Expositie ‘Met de Romeinen de hemel in?’ in Liemers Museum

Kunstwerk! Liemers Museum toont op dit moment de bijzondere expositie ‘Met de Romeinen de hemel in?’ met vele Romeinse vondsten. De expositie is nog tot en met 7 januari te zen.

In de Geitenwaard bij Herwen is in 2022 een Romeins heiligdom opgegraven. Archeologen vonden onder andere tempels, votiefstenen en beelden. Dit is uniek in Nederland, maar ook vanuit het buitenland trekt het de aandacht. Hoewel de uitwerking van het onderzoek nog loopt, is er al wel een expositie opgezet in het Liemers Museum in Zevenaar.

Unesco Werelderfgoed

Dat de Romeinen in deze regio hebben gewoond, gewerkt en geleefd, is bekend. De Limes is inmiddels zelfs onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. De vondsten van het heiligdom geven ons een mooie inkijk in de aanwezigheid van de Romeinen. Soldaten hebben er van de 1e tot de 4e eeuw tot hun goden gebeden. Zowel Romeinen als inheemse bewoners bezochten de tempel als er ceremonies of festivals waren. Onderzoekers blijven nieuwe dingen ontdekken.

Compleet

Het opgegraven heiligdom is ‘compleet’. Hiermee wordt bedoeld dat hier de verschillende soorten vondsten die bij een heiligdom horen, bij elkaar zijn aangetroffen. Dat is uitzonderlijk, want bij andere Romeinse tempels in Nederland is dit niet het geval. Op het terrein in Herwen zijn de resten van twee tempels en een waterbassin gevonden. Daarnaast lagen er voorwerpen als votiefstenen, fragmenten van beelden en goed bewaarde resten van offers in de klei. Het bijzondere is vooral de hoeveelheid vondsten en de samenhang ertussen. Het geeft een goed beeld van Romeinse rituelen.

Onderzoek

Het onderzoek en de bestudering van alle vondsten kan nog wel een jaar of vier duren. Er werken veel specialisten aan mee. Het heiligdom is eind 2021 door vrijwilligers van de AWN Nederlandse Archeologievereniging ontdekt tijdens kleiafgravingen. Archeologisch onderzoek door RAAP, in opdracht van de Provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bracht de enorme historische waarde aan het licht.

Meer informatie

Het Liemers Museum is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Het Liemers Museum is gevestigd in de Turmac Cultuurfabriek aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar. Meer info: www.liemerskunstwerk.nl.