Tiende editie streektaalfestival Plat Gespöld

Liefhebbers van streektaalmuziek moeten nog een half jaartje geduld hebben. Streektaalfestival Plat Gespöld vindt dit jaar plaats op zondagmiddag 26 november in de Theaterzaal van de DRU te Ulft.

Het streektaalfestival brengt schrijvers, dichters en musici samen rond de streektaal die in de Achterhoek en de Liemers wordt gesproken. Een bonte stoet van artiesten stond tijdens de voorgaande edities op het podium: singer-songwriters, rockbands, duo’s, een rapper, een kinderkoor en verhalenvertellers. Tijdens Plat Gespöld wordt, naast ervaren artiesten, ook ruimte gegeven aan beginnende muzikanten. Zij worden uitgenodigd om buiten hun eigen pad te treden en met behulp van coach Kevin Raayman (frontman van dialectrockband de Boetners) enkele liedjes in de streektaal ten gehore te brengen.

Jan Ottink en Band was de hoofdact op Plat Gespöld in 2022. Foto Henk van Raaij

De Gelderse Kleiroze

Een belangrijk onderdeel van het festival is de uitreiking van De Gelderse Kleiroze. Deze prijs gaat naar de haevigste muzikale productie uit 2023. Die productie kan van alles zijn en iedereen kan meedoen, solist of band, amateur of prof. Als de muziek en het dialect uit Achterhoek en Liemers maar centraal staan. Muzikanten mogen zelf een nummer insturen, maar men mag ook een ander nomineren. Inzendingen kunnen, tot 30 september, worden gemaild naar geldersekleiroze@gmail.com. De vakjury stelt vervolgens een zogenoemde ‘lange lieste’ samen, waarvan uiteindelijk drie genomineerden overblijven.

Unieke prijs

De genomineerden krijgen airplay op de lokale zenders op de radio en media-aandacht. Daarnaast krijgen ze natuurlijk een podium tijdens Plat Gespöld in de DRU op zondagmiddag 26 november. Het publiek stemt ter plekke voor haar favoriet en hieruit rolt de winnaar van de Gelderse Kleiroze 2023. Dit beeldje wordt elk jaar gemaakt door cliënten van Elver. Zij werken tijdens de dagbestedingsgroep Klein & Kunst aan bijzondere kunstvoorwerpen.

Vakjury

De vakjury van De Gelderse Kleiroze 2023 wordt gevormd door Betty Wassink, Eric van de Berg, Harry Deckert, Tonnie Driessen, Seebe Janssens, Ben Nijkamp, Maria Stammers, Rudi Buiting, Hennie Gerritsen-Bakker en Henk Muileman (juryvoorzitter).