70 jaar bevrijding

 • 70 jaar bevrijding groots gevierd

  Zeventig jaar na de bevrijding stond Didam dinsdag 5 mei op grootse wijze stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 • Bevrijdingsfestival 5 mei

  Op 5 mei organiseren het Oranjecomité en de OVD, in samenwerking met de Marktvereniging Didam en Kring Montferland, een bevrijdingsfestijn tgv 70 jaar bevrijding.

 • Bevrijdingsvuur naar Didam lopen

  In de vroege ochtend van 5 mei zullen tien leden van Triathliem het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Didam lopen.

 • Foto's bevrijdingsfestival 2015

  Alvast een paar foto's; morgen volgen er meer.

  Posted by OVD Didam on dinsdag 5 mei 2015

 • Foto's bevrijdingsvuur 2015

  5 mei 2015: Bevrijdingsdag. Het bevrijdingsvuur arriveert om 8.00u 's ochtends bij het oorlogsmonument in Didam; door...

  Posted by OVD Didam on dinsdag 5 mei 2015

 • Foto's herdenking 70 jaar bevrijding Didam op 3 april 2015

  Exact op 3 april 1945 werd Didam bevrijd. Vandaag werd dat herdacht door samen met de veteranen de vlag te hijsen.Organisatie door Oranjecomite Didam en de OVD Didam.

  Posted by OVD Didam on vrijdag 3 april 2015

 • Herdenking 70 jaar bevrijding

  DIDAM/NIEUW-DIJK/LOIL – Vrijdag 3 april was het precies zeventig jaar geleden dat Didam, Nieuw-Dijk en Loil werden bevrijd. Dit heugelijke feit wilden de Oudheidkundige Vereniging Didam en het Oranjecomité niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bij het Oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein vond daarom een korte herdenking plaats en iedereen werd opgeroepen te vlaggen.


  Hieraan werd op verschillende plaatsen in de dorpen gehoor gegeven. Bij het Oorlogsmonument werd om 10 uur ’s ochtends met hulp van de Scouting Didam de vlag in top gehesen. Dat gebeurde onder andere in het bijzijn van de drie Indië-veteranen Jan Gerritsen (89), Pleun van het Hof (89) en Jan Staring (88). Gerritsen en Van het Hof waren van 1946 tot 1949 in Nederlands-Indië. “Wij zaten in dezelfde lichting.” Staring kreeg uitstel en werd van 1948 tot 1950 uitgezonden.

   

  Voorzitter Pieter Jan van den Berg van het Oranjecomité Didam sprak voor het hijsen van de vlag een passend woordje richting de aanwezigen. “Ook hier in Didam, zo dicht bij de Duitse grens is de oorlog heftig geweest”, zei hij.

  “Ook hier hebben stellingen gestaan en hebben Duitse militairen een onderkomen gezocht bij de verschillende boerderijen in het buitengebied van Didam, Nieuw-Dijk en Loil. Ook hier hebben mensen ondergedoken gezeten en hebben mensen zich tegen de vijand verzet. Met alle gevaren van dien en ook met de slachtoffers die daarbij te betreuren waren. Je kunt de bevrijding dan ook niet vieren als je de slachtoffers, ook hier in Didam, niet herdenkt en dankt voor de inzet, wat ze met het meest dierbare hebben moeten betalen, namelijk hun leven.”

  Daarbij klonken vanaf de Mariakerk van 10 tot 10.15 uur de dubbele feestklokken en gingen ook de vlaggen in de top van de toren. Klik hiervoor afbeeldingen.

 • Programma 70 jaar bevrijding

  affiche oranje versie 1 640x480

 • Viering 70 jaar bevrijding

  In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om dit te vieren worden er overal in het land activiteiten georganiseerd.

 • Vlaggen 3 april voor bevrijd Didam

  DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Dit wordt in het land gevierd met tal van activiteiten.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in