Het jaarboek Aover Diem is weer uit

Het jaarboek Aover Diem is weer uit. Deze dagen ontvangen alle OVD-leden al een exemplaar van de 36ste editie van Aover Diem. Voor niet-leden is het jaarboek verkrijgbaar bij boekwinkel Bruna in Didam.

In het boek staat weer een grote diversiteit aan artikelen over Didam, Nieuw-Dijk en Loil. Zo geeft Harry Peters een historisch overzicht van 100 jaar schutterij St. Martinus Greffelkamp. Ans Groen blikt terug op hoe zij als stadsmeisje vanuit Amsterdam in Nieuw-Dijk kwam wonen. Ze beschrijft haar schooltijd en de tijd dat zij haar vader hielp in de melkhandel. Ans liet zich hierbij inspireren door het lied ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld.

voorpagina Aover Diem 2021 1

Drukkerij Leonards
Henk Stevens heeft de families Jansen van de Boschslag en Jansen van de Heegh in beeld gebracht. Deze families waren nauw betrokken bij politiek-bestuurlijke aangelegenheden. Theo te Wil schrijft over het 100-jarig bestaan van onze huisdrukker Leonards. In augustus 1920 begonnen de broers Theo en Godfried Leonards een drukkerij en uitgeverij. Zij gaven vanaf 1921 onder andere het weekblad De Lijmers uit.

Jan Beursken heeft aandacht voor de bewoners van de Smallestraat in vroegere tijden. Daarbij komen ook de levensomstandigheden van de mensen in die jaren aan de orde. Voor een deel werden die bepaald door de familie Van Voorst tot Voorst. Zij was betrokken bij diverse, belangrijke ontwikkelingen in Nieuw-Dijk.

Van Dinie Teelen staan twee bijdragen in het boek. Ze schrijft over het bijzondere liefdesleven van Bährne von Brun met Hendrik Elsenbroek en met drost en richter Abraham de Both. Verder heeft Dinie zich verdiept in de oorsprong van de familienaam Bolder.

Koperslagerijen
Tom van Alst vertelt over koperslagerijen in Didam en met name over koperslagerij Ketting. Vooral in de buurtschap Holthuizen waren veel koperslagers actief met het produceren van luxe artikelen en gebruiksartikelen. Sponsoring door de firma Ketting van wielerploegen legde het bedrijf geen windeieren.

De werkgroep Boerderijen en Veldnamen laat het verloop zien van de mechanisatie in de landbouw. Eeuwenlang was werken in de landbouw handenarbeid. 150 jaar geleden kwam langzaam de mechanisatie op gang. Dit had veel invloed op de werkgelegenheid op de boerderij. Een groep Greffelkampers brengt jaarlijks nog een ode aan het ouder boerenleven. Op de foto op de voorpagina van het jaarboek maait Henk Lanters met zicht en mathaak het graan.

Het jaarboek is voor leden gratis, niet-leden betalen 10 euro. Als de coronamaatregelen het weer toelaten is het boek ook bij de OVD verkrijgbaar of te bestellen via deze site.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in