Eerste gedenkpaal bevrijdingsroute geplaatst

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een fiets- en wandelroute door Didam, Loil en Nieuw-Dijk langs tal van locaties die refereren aan de oorlog en bevrijding van de voormalige gemeente Didam.

We hadden de bevrijdingsroute graag eind mei gepresenteerd, maar door het coronavirus hebben we ook deze activiteit doorgeschoven naar volgend jaar.

Wel willen we, als de regels het toelaten, het boekje met de route dit jaar nog presenteren aan de sponsoren en andere instanties, die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de bevrijdingsroute. Zowel de fietsroute als de vijf wandelroutes zijn inmiddels helemaal uitgezet. De teksten en de foto’s voor het boekje en de bijbehorende app zijn op dit moment in ontwikkeling bij routebureau Abel Leisure in Lochem. Zij geeft op een professionele wijze invulling aan de bevrijdingsroute.

In Didam, Loil en Nieuw-Dijk en de buitengebieden van de dorpen zijn we gestart met het plaatsen van achttien gedenktekens op plekken, waar we even stil willen staan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bevrijding van Didam. De eerste paal kreeg afgelopen week een plek op het terras van Jan&Jan, waar de routes starten en eindigen.

Gedenkpaal team eerste paal

De gedenkpalen zijn gemaakt van cortenstaal. Op elke paal staat een korte beschrijving met een foto van wat er in de oorlog of tijdens de bevrijding op die plek is gebeurd. Op de paal bij Jan&Jan staat Sally Löwenstein. De zoon van de Joodse slager Simon Löwenstein sneuvelde in mei 1940 als militair op de Grebbeberg.

Alle gedenkpalen zijn gesponsord door Didamse ondernemers, die eveneens op de paal staan vermeld.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in