OVD viert 75 jaar bevrijding

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en er daarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

In Gelderland wordt 75 jaar vrijheid uitgebreid gevierd met tal van festiviteiten.Ook de OVD organiseert in 2020 diverse activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Zo zijn er samen met het Oranjecomité Didam al weer verregaande plannen voor een bevrijdingsoptocht en willen we net als in 2015 - zeventig jaar na de bevrijding - een tentoonstelling over de oorlog en bevrijding houden. Daarnaast zijn we in samenwerking met Welcom, Heemkundekring Bergh en het Kinderkunst Museum gestart met de voorbereidingen voor een scholenproject.

Het thema voor de festiviteiten in de Achterhoek en Liemers is ’75 jaar vrijheid’. Dit wordt in de maanden april en mei gevierd. Daarnaast is de Jodenvervolging een algemeen thema. Hier wordt in januari, ook door de OVD, uitgebreid bij stilgestaan.

In aanloop naar deze festiviteiten en herdenkingen houden we jullie via onze site en Facebook-pagina op de hoogte van de vorderingen. Maar we willen ook een beroep doen op jullie. Zo zijn we nog op zoek naar verhalen, foto’s, films en documenten over de oorlog en bevrijding van de voormalige gemeente Didam en over joodse families, die kort voor en tijdens de oorlog in Didam hebben gewoond. Uiteraard gaan wij zeer zorgvuldig met alle verkregen materialen om.

Programmaboekjes
Voor nu zijn we onder andere op zoek naar de programmaboekjes van de bevrijdingsfeesten in 1945 en 1946. Van het boekje van 1945 hebben we geen origineel en zoeken we dus nog één of meerdere programmaboekjes. Van het programmaboekje 1946 hebben we wel een origineel, maar willen we er nog graag een paar bij om open te kunnen leggen tijdens een expositie. Wie kent er daarnaast nog mensen die deze vieringen hebben meegemaakt of heeft ze zelf meegemaakt?

Bevrijdingsfeest 1945 1 klein Bevrijdingsfeest 1946 klein

Voor de organisatie van alle festiviteiten kunnen we bovendien wel wat extra handen gebruiken. Wil je op de één of andere manier een bijdrage leveren of heb je zelf ideeën voor de invulling van het programma? Neem dan contact (link naar contactpagina) met ons op! Je kunt natuurlijk ook op maandagavond tussen 19 en 21.30 uur bij ons langskomen in het Albertusgebouw.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in