Fotopresentatie in kerkdorp Nieuw-Dijk

Ruim tachtig mensen bezochten vrijdag 16 november de Diekse Aovend in zaal Steak’m. OVD-voorzitter Theo te Wil gaf hier een presentatie over de historie van het kerkdorp Nieuw-Dijk.

Aan de hand van foto’s vertelde hij onder andere over de geschiedenis van de Diemsche hei, de kerk, school en voetbalvereniging Sprinkhanen. Ook kwamen veel bewoners voorbij, die door de jaren heen in het dorp woonden en leefden.
Theo begon zijn verhaal op de Diemsche hei, waar in 1830 zo’n dertig hutten stonden. Wat er werd gebouwd was vrij clandestien. Het was een vrijplaats en de mensen die er woonden, waren over het algemeen niet rijk. “De mensen verdienden hun geld onder andere met bezembinden, hout sprokkelen, eekschillen en smelen dorsen”, vertelt Theo. Omdat er veel families woonden met dezelfde achternaam, hadden de meesten ook een bijnaam. “Zoals de Spi-j (Stinissen), den Dikkop (Driessen), de Pien (Piet Christant) en de Prul (Dorus Duis).”
Maar niet alleen de mensen op de Diemsche hei hadden bijnamen. “Mijn opa, de vader van mijn moeder, noemden ze Berendsen van de Tik”, weet Theo nog. “Hij miste een stukje van zijn duim. Met het korte stompje dat hij nog wel had, tikte hij met solokaarten altijd hard op de tafel. Daarom noemden ze hem de Tik. Opa kwam ook uit Nieuw-Dijk. Hij woonde eerst aan de Bosstraat en later aan de Lange Klauwenhof.”

Kerk
Een groot deel van de presentatie ging vervolgens over het ontstaan van de kerk. Hiervoor werd op 27 september de eerste steen gelegd. Achter de eerste steen werd, zoals gebruikelijk in die tijd, een oorkonde gemetseld. “In 1936 werd de kerk nog een keer verbouwd”, zegt Theo. “De eerste sacramentsprocessie was in 1948 en van 1937 tot en met 1941 kende Nieuw-Dijk een kindsheidoptocht.”
Verder waren er verhalen en foto’s over Jan Laters, die 70 jaar organist was in de Antoniuskerk, de installatie van pastoor Doodkorte en de kerk- en armmeesters, kosters, misdienaars en het knapenkoor. “Jullie hebben nu gezien wat voor een historie de kerk in Nieuw-Dijk heeft”, besloot Theo zijn betoog over de kerk. “Wat ik jullie nog wil meegeven, is dat veel mensen aan de opbouw van de kerk hebben meegewerkt. Zoiets mag je toch niet zomaar afbreken?”

School en voetbal
In de presentatie werd daarna even kort teruggekeken op de geschiedenis van de scholen in Nieuw-Dijk, die begon met de opening van de lagere school in 1916. Dat deed Theo aan de hand van schoolfoto’s en foto’s van onderwijzers, die door de jaren heen voor de klassen stonden.
De historie van het voetbal begon in 1921 met de oprichting van NDC. Die vereniging werd in 1936 opgeheven, waarna een paar maanden later Sprinkhanen werd opgericht. “Nol Tinneveld stelde voor om de nieuwe club Sprinkhanen te noemen”, weet Theo nog. “Hij was naar Zwitserland geweest en had daar de Grasshoppers zien voetballen. In 1953 werd ook al geprobeerd te fuseren met DVC’26, maar daar stak de pastoor van destijds in Nieuw-Dijk een stokje voor.”

Bewonersgeschiedenis
De presentatie werd afgesloten met een stukje bewonersgeschiedenis. Die ging van de Beekseweg tot de Bosstraat, van de Haaghweg tot de Heideweg en van de Liemersweg tot de Korte Klauwenhof. Hierbij werden foto’s getoond van tal van families, die er woonden. Voor veel mensen in de zaal was dit een feest der herkenning. De beelden riepen dan ook veel reacties op.

Copyright @2018|Oudheidkundige Vereniging Didam| Anjerstraat 6,6942 VW Didam|Tel.nr 0316-224447|
Disclaimer

log in